Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 01.06.2019

ТУРНИР КАНДИДАТКИЊА (КАЗАЊ-РУСИЈА): ЏАНГИДЗЕ И ГОРЈАЧКИНА ПОВЕЛЕ ТРКУ

Прву победу на турниру кандидаткиња за изазивачицу првакиње света, постигла је Нана Џангидзе против једне од главних фавориткиња, Ане Музичук. Грузинка је спровела разоран рокадни напад, после ког је прешла у добијену завршницу даме против два топа.

Гунина је пропустила да уђе у теоретски реми топ и пешак против даме. Наиме, превидела је сјајан потез 72. Сх4, жртву скакача која је решила партију.

Победница двокружног Бергера осам шахисткиња стиче право на меч са Ју Венјун за титулу првакиње света, а по одлуци ФИДЕ наградни фонд тог меча не сме бити мањи од 500.000 евра.

Наградни фонд овог турнира је 200.000 евра.

Резултати 2. кола (у почетним колима морају се одиграти све партије шахисткиња из исте државе):

Горјачкина - Гунина 1:0, Лагно - Костењук реми, Тан - Марија Музичук реми и Ана Музичук - Џангидзе 0:1.

ПРВЕНСТВО НОВОГ САДА У УБРЗАНОМ ШАХУ: АЛЕКСАНДАР КОВАЧЕВИЋ УБЕДЉИВ

Првенство Новог Сада у убрзаном шаху за мај, 37 учесника, 7 кола на 10'+ 5", убедљиво је освојио ВМ Александар Ковачевић са 6,5 поена. Са 5,5 поена 2. и 3. су били ИМ Дејан Лескур и ФМ Миодраг Јефтић. ФМ Ференц Олах, ФМ Милоје Брајић и Зоран Докић су сакупили по 5 поена. Турнир је организовао Дане Баста, а судио је Алмир Гагић.

ШАХОВСКИ САВЕЗ БЕОГРАДА (СТАРИ ДИФ): ЛАЈТХАЈМ ПРВИ - "БАНКАРИ" КАО ИЗНЕНАЂЕЊЕ

Јак цугер на Старом ДИФ-у суботом, 49 играча - 15 кола на 5 минута, очекивано је припао ВМ Борку Лајтхајму са 13 поена. За изненађење су се "побринули" Иван Бугарчић, деобом другог места са ФМ Ненадом Ђокићем (по 11 поена) и Зоран Грубишић, 4. местом са 10,5 поена. Следе ИМ Александар Даниловић и ФМ Горан Шкаре са 10 поена. По 9 поена су сакупили ЖВМ Ирина Чољушкина, Предраг Игњатовић, ФМ Саша Коцић, Иван Тишма и Властимир Стојановић.

У недељу од 17 часова се игра "швајцарац" 9 кола на 10 минута по играчу.