Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 03.06.2019

АЛТИБОКС (СТАВАНГЕР-НОРВЕШКА): НАЈЈАЧИ ТУРНИР ОВЕ ГОДИНЕ ПО НОВИМ ПРАВИЛИМА - ВАШЈЕ ЛАГРАВУ ЦУГЕР

Намера домаћина је била да на Алтибокс турниру у Ставангеру игра 10 водећих на рејтинг листи. Скоро да су успели - ту ће бити 1.,2.,3.,4.,8.,9.,... Наравно биће интересантно видети да ли ће светски првак Магнус Карлсен наставити доминацију коју показује већ месецима.

Игра се Бергер 9 кола по спором темпу (120 минута за партију, а додаје се 10 секунди тек после 40. потеза) уз враћање одговорности играчима на рационално трошење времена. Победа се јасно стимулише и вреди 2 бода, што подсећа на увођење 3 бода за победу у фудбалу, да се избегне претерано ремизирање. Ако, ипак, буде реми одмах се игра армагегон партија - бели има 10 минута, црни 7 (и овде се 3 секунда додају тек после 60. потеза). Бели "мора" победити, црноме је довољан реми и тада се у табелу уписује 1,5:0,5 или 0,5:1,5.

Уводни део спектакла у Норвешкој је брзопотезни Бергер турнир 3'+2". На основу резултата "цугера" одредиће се турнирски бројеви играча.

Серија грешака Карлсена у последњем колу против Вашје-Лаграва, који том победом осваја Алтибокс цугер са 7,5 поена. Следе Ароњан и Карлсен по 6 поена, Мамеђаров 5,...