Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 04.06.2019

ТУРНИР КАНДИДАТКИЊА (КАЗАЊ-РУСИЈА): ПОБЕДА НАНЕ ЏАНГИДЗЕ ЗА ВОЂСТВО - СЕСТРЕ МУЗИЧУК НА ЗАЧЕЉУ

Убедљива игра Нане Џангидзе за трећу победу (брза и ефектна победа у француској одбрани) и вођство пола поена испред Александре Горјачкине. Катерина Лагно је победом против Марије Музичук дошла на 50% и сада може размишљати о укључивању у борбу за 1. место и поновни меч за првакињу света.

Тешко да је неко могао претпоставити да ће после 4. кола сестре Музичук бити на зачељу са по само два ремија.

Победница двокружног Бергера осам шахисткиња стиче право на меч са Ју Венјун за титулу првакиње света, а по одлуци ФИДЕ наградни фонд тог меча не сме бити мањи од 500.000 евра.

Наградни фонд овог турнира је 200.000 евра.

Резултати 4. кола (у почетним колима су одигране све партије шахисткиња из исте државе):

Ана Музичук - Горјачкина реми, Марија Музичук - Лагно 0:1, Костењук - Тан реми, Џангидзе - Гунина 1:0.

ТАБЕЛА НАКОН 4. КОЛА:

Џангидзе 3,5, Горјачкина 3, Тан 2,5, Лагно 2, Костењук и Гунина 1,5, Марија Музичук и Ана Музичук 1.

АЛТИБОКС (СТАВАНГЕР-НОРВЕШКА): ПО НОВИМ ПРАВИЛИМА ТУРНИР ПОЧЕО У ЗНАКУ "АРМАГЕДОН" ПАРТИЈА

Свих пет партија 1. кола Алтибокс турнира у Ставангеру, по спором темпу, окончано је ремијима, без посебних узбуђења. У том делу... Одмах се проступило "армагедон" одлучивању.

Серију плеј-оф партија 1. кола отворио је Динг лепом победом против Соа, чиме је добио меч 1,5:0,5. Потом, Ароњан је савладао Гришчука, Мамеђаров Каруану, док је Кинез Ју црним фигурама изненадио победника цугера Вашје-Лаграва и победом дошао до 1,5:0,5 (за 1,5:0,5 му је био довољан и реми у "армагедон" партији). Последњи пети победник у плеј-офу је био Карлсен, који је Ананда довео пред мат или губитак топа.

ПРАИВИЛА: Игра се Бергер 9 кола по спором темпу (120 минута за партију, а 10 секунди се додаје тек после 40. потеза). Тиме се враћа одговорност играчима на рационално трошење времена. Победа се јасно стимулише и вреди 2 бода, што подсећа на увођење 3 бода за победу у фудбалу. У случају ремија одмах се игра "армагегон" партија - бели има 10 минута, црни 7 (и овде се 3 секунда додају тек после 60. потеза). Бели "мора" победити, црноме је довољан реми и тада се у табелу уписује 1,5:0,5 или 0,5:1,5.