Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 05.06.2019

АЛТИБОКС АРМАГЕДОН АРОЊАН-ГРИШЧУК: ПОБЕДА НА ПАД ЗАСТАВИЦЕ

Доста коментара изазвао је крај "армагедон" партије Ароњан - Гришчук. Оба играча су вукли потезе, а да нису чекали да онај други "притисне" сат и при том су фигуре "летеле" са табле. Судија није интервенисао, а иначе, партију коју није могао добити по позицији на табли - добио је Ароњан: у тренутку када Гришчук остаје на 0,00 (пада му заставица), Ароњан има 0,02 секунде! Партија се играла БЕЗ додатог времена (тј завршена је пре 60.-тог потеза после којег се, по правилнику, почињу додавати 3 секунде за одиграни потез).

Иначе судија турнира, пети пут од 2013. године, је Анемона Кулчак.

АЛТИБОКС (СТАВАНГЕР-НОРВЕШКА): (I) МАМЕЂАРОВУ ПРВА ПОБЕДА ЗА 2:0 - АРОЊАН ПРЕД ПОБЕДОМ ПРОТИВ КАРЛСЕНА?!

Друго коло је почело брзим ремијем понављањем потеза у партији Гришчук - Со, да би се у "армагедон" партији Со поново задовољио ремијем понављањем потеза, у добијеној позицији, јер је и са ремијем остварио победу по бодовима 1,5:0,5.

Прву "читаву" победу, 2:0 по бодовима, је остварио Мамеђаров црним фигурама против Ананда. Ананд је у једнакој позицији превидео скакача у 34. потезу и одмах предао.

ПРАВИЛА: Игра се Бергер 9 кола по спором темпу (120 минута за партију, а 10 секунди се додаје тек после 40. потеза). Тиме се враћа одговорност играчима на рационално трошење времена. Победа се јасно стимулише и вреди 2 бода, што подсећа на увођење 3 бода за победу у фудбалу. У случају ремија одмах се игра "армагегон" партија - бели има 10 минута, црни 7 (и овде се 3 секунда додају тек после 60. потеза). Бели "мора" победити, црноме је довољан реми и тада се у табелу уписује 1,5:0,5 или 0,5:1,5.

У току су преостале три партије. Пажња је усмерена на партију Ароњан - Карлсен у којој је бели узео жртвованог пешака и сада се бори за победу.

АЛТИБОКС (СТАВАНГЕР-НОРВЕШКА): (II) КАРУАНА ПОБЕДИО МВЛ - КАРЛСЕН СПАСАО РЕМИ

Каруана је други играч који је забележио победу и 2 бода. Ароњан није успео да добије "пешака више" против Карлсена, да би у "армагедон" партији скакач белог залутао без одбране у црни табор. Кинески "армагдон" је добио Ју.

Води Мамеђаров са 3,5 бода, Карлсен и Ју имају по 3 бода, Каруана 2,5, ...

ТУРНИР КАНДИДАТКИЊА (КАЗАЊ-РУСИЈА): КОСТЕЊУК ПОБЕДИЛА ЏАНГИДЗЕ - ВОДИ АЛЕКСАНДРА ГОРЈАЧКИНА

Неколико слабих потеза у цајтноту пред 40. потез и Нана Џангидзе, не само да губи предност, него и топа, након чега предаје у 43. потезу. Пораз водеће искористила је Горјачкина која је добила материјално једнаку топовску завршницу против Кинескиње Тан и преузела лидерску позицију.

Победница двокружног Бергера осам шахисткиња стиче право на меч са Ју Венјун за титулу првакиње света, а по одлуци ФИДЕ наградни фонд тог меча не сме бити мањи од 500.000 евра.

Наградни фонд овог турнира је 200.000 евра.

Резултати 5. кола (у почетним колима су одигране све партије шахисткиња из исте државе):

Лагно - Ана Музичук реми, Горјачкина - Тан 1:0, Гунина - Марија Музичук реми, Костењук - Џангидзе 1:0.

ТАБЕЛА НАКОН 5. КОЛА:

Горјачкина 4, Џангидзе 3,5, Тан, Лагно и Костењук 2,5, Гунина 2, Марија Музичук и Ана Музичук 1,5.