Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 09.06.2019

ТУРНИР КАНДИДАТКИЊА (КАЗАЊ-РУСИЈА): ГОРЈАЧКИНА ПРЕД МЕЧОМ ЗА ТИТУЛУ ПРВАКИЊЕ СВЕТА?!

Да ли је већ после 8. кола најважнија дилема решена? До овог кола последња Жонгји Тан је победила Нану Џангидзе, док је Александра Горјачкина победила Александру Костењук и тиме "побегла" Катерини Лагно читавих два поена.

Победница двокружног Бергера осам шахисткиња стиче право на меч са Ју Венјун за титулу првакиње света, а по одлуци ФИДЕ наградни фонд тог меча не сме бити мањи од 500.000 евра.

Наградни фонд овог турнира је 200.000 евра.

Резултати 8. кола (у почетним колима су одигране све партије шахисткиња из исте државе):

Горјачкина - Костењук 1:0, Ана Музичук - Марија Музичук реми, Лагно - Гунина реми, Тан - Џангидзе 1:0.

ТАБЕЛА НАКОН 8. КОЛА:

Горјачкина 6,5, Лагно 4,5, Џангидзе 4, Марија Музичук, Ана Музичук и Гунина, Тан 3,5, Костењук 3.

АЛТИБОКС (СТАВАНГЕР-НОРВЕШКА): КАРЛСЕН ВОДИ ЈУ ДРУГИ

Свих пет ремија у 5. колу по спором темпу. У армагедон партијама само је Ју добио белим фигурама Каруану и убележио победу 1,5:0,5 по бодовима. Ароњан против Динга, Ананд против Соа и Карлсен против Вашје-Лаграва су, као црни, ремијима дошли до 1,5 бода, а Гришчук је исто то остварио победом над Мамеђаровом.

ТАБЕЛА ПОСЛЕ 5. КОЛА:

Карлсен 8 бодова, Ју 6,5, Ароњан и Со 6, Динг и Ананд 5, Мамеђаров 4,5, Каруана 3,5, Вашје-Лаграв 3 и Гришчук 2,5.

ПРАВИЛА: Игра се Бергер 9 кола по спором темпу (120 минута за партију, а 10 секунди се додаје тек после 40. потеза). Тиме се враћа одговорност играчима на рационално трошење времена. Победа се јасно стимулише и вреди 2 бода, што подсећа на увођење 3 бода за победу у фудбалу. У случају ремија одмах се игра "армагегон" партија - бели има 10 минута, црни 7 (и овде се 3 секунда додају тек после 60. потеза). Бели "мора" победити, црноме је довољан реми и тада се у табелу уписује 1,5:0,5 или 0,5:1,5.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА БиХ (ТУЗЛА): СЛОБОДА (ТУЗЛА) ЈЕДИНА СА ДВЕ ПОБЕДЕ НА СТАРТУ

Екипа ТШК "Слобода" (Тузла) са Николом Седлаком (1,5 из 2) на 1. табли, једина је остварила две стартне победе на Премијер лиги БиХ. Шамац, са браћом Арсовић на челним таблама (Зоран два ремија, Горан 1,5 из 2), има 3 меч-бода, док је Леотар-плус са Миодрагом Савићем (два ремија) на 1. табли, оба меча одиграо нерешено 3:3.