Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 15.06.2019

ПРВЕНСТВО АЗИЈЕ (КСИНГТАИ-КИНА): ПРВАЦИ ЛЕ (ВИЈЕТНАМ) И САДУАКАСОВА (КАЗАХСТАН)

Првак Азије за 2019. годину је Кванг Лием Ле (Вијетнам) који је у конкуренцији 74 играча сакупио 7 поена из 9 партија, пола поена више од Картикејана, Сетурамана и Нарајанана (сви Индија) и Јумабајева (Казахстан). Ле је добио 5, а ремизирао 4 партије, а одлучила је победа у последњем колу у директом "судару" са, до тада водећим, Сетураманом.

У конкуренцији 36 шахисткиња победила је први фаворит турнира, Динара Садуакасова (Казахстан) са 7,5 поена. Друга је била Сукандар (Индонезија) са 7 поена, а трећа Мунгхзул (Монголија) са 6 поена.

АЛТИБОКС (СТАВАНГЕР-НОРВЕШКА): ПРВО МЕСТО КАРЛСЕНА УЗ ПОРАЗ ОД КАРУАНЕ У ЦУГЕРУ

Магнус Карлсен је освојио још један светски вредан турнир - на домаћем терену у Ставангеру. У спорим партијма 5,5 из 9, а у армагедон партијама 6 од 7 успешних наступа. Једини пораз је доживео у необично одиграној сицилијанци од последњег изазивача Фабиана Каруане.

КОНАЧНА ТАБЕЛА:

Карлсен 13 бодова, Ју и Ароњан 10,5, Со и Каруана 10, Динг 8,5, Ананд и Вашје-Лаграв 8, Мамеђаров и Гришчук 5,5.

ПРАВИЛА: Играо се Бергер 9 кола по спором темпу (120 минута за партију, а 10 секунди се додаје тек после 40. потеза). Тиме се вратила одговорност играчима на рационално трошење времена. Победа се јасно стимулисала и вредила 2 бода, што подсећа на увођење 3 бода за победу у фудбалу. У случају ремија одмах се играла "армагегон" партија - бели је имао 10 минута, црни 7 (и овде су се 3 секунда додавала тек после 60. потеза). Бели је "морао" победити, црноме је био довољан реми и тада су се у табелу уписивали бодови 1,5:0,5 или 0,5:1,5.

8. МЕМОРИЈАЛ БОЖИДАРА-БОЖЕ ЋЕТКОВИЋА (ШСБ - СТАРИ ДИФ): ЛАЈТХАЈМ ИСПРЕД РАДИВОЈЕВИЋА И РАДЛОВАЧКОГ

У организацији ШК "Обилић", ШК "Бањица" и ШСБ, а у знак сећања на дугогодишњег члана и страственог играча цугера, Божидара - Боже Ћетковића брзопотезни турнир 15 кола на 5 минута по играчу, после бројних "преслагивања" на челу табеле, ипак је добио први фаворит ВМ Борко Лајтхајм са 12 поена (15 11 2 2). У конкуренцији 65 играча по 11 поена су сакупили ФМ Иван Радивојевић и ИМ Јован Радловачки. 4. и 5. су ФМ Горан Шкаре и, најпријатније изненађење турнира Марко Ивановић. Листу награђених завршавају ФМ Милан Јоцев, ИМ Радован Говедарица и ФМ Стефан Тадић са 10 поена. Женске награде су припале ЖВМ Ирини Чољушкини и најмлађој Ани Багаш. Награде за играче рејтинга испод 2050 поена су припале Зорану Лабану и Душану Максићу.