Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 11.07.2019

39. БЕНАСКО ОПЕН (ШПАНИЈА): НОВЕ ПОБЕДЕ АЛЕКСАНДРА ИНЂИЋА И РОБЕРТА МАРКУША

Ефектна победа ВМ Александар Инђића у 8. колу Бенаско опена у Пиринејима. У само 28. потеза, у дилеми да изгуби даму или прими мат, перуански ВМ Хозе Едуардо Мартинез Алкантара је предао. И други мини-меч против Перуа добио је наш репрезентативац ВМ Роберт Маркуш, против једне од најбољих јужноамеричких шахисткиња ЖВМ Кори Дејзи - у 35. потезу краљеве индијске одбране противница је доведена пред мат.

Тако Инђић сада води са фишеровских 7,5 из 8!!, и јачином приказане игре од 2833. Следи га пет играча са 7 поена, а међу њима је и ВМ Роберт Ховханисјан (Јерменија), његов следећи противник. Маркуш је на деоби 7.-10. места, 8. са 6,5 поена и сутра игра белим фигурама против младог 21.-годишњег ИМ Томаса Сосе из Аргентине.

О редоследу, у случају истог броја поена, одлучује просечан рејтинг противника, у чему је Инђић у огромној, може се рећи недостижној предности (2389, а следећи 2348).

Бенаско опен се игра на 10 кола по класичном темпу 90'+ 30" за партију. Прва награда је 4.000 евра.

ПАРАЋИН ОПЕН: ВЕЛИКИ УСПЕХ - ИВАН ИВАНИШЕВИЋ ВОДИ - МИЛОЈЕ РАТКОВИЋ 2.-3.

У последње 9. коло, сутра од 9,30 часова, белим фигурама против ФМ Милоја Ратковића, првак Србије ВМ Иван Иванишевић, улази са 1. места, 7 поена, предношћу од пола поена и убедљиво најбољим Бухолцом, што је прво додатно мерило за одређивање пласмана. Иванишевић је у 31. потезу освојио и другог пешака, па је ВМ Корпа Бенце (Мађарска) предао.

Значајна победа ФМ Милоја Ратковића против ВМ Шахина Лорпаризангенеха (Иран), којом је дошао на деобу 2.-3. места са ВМ Дмитријем Светушкином (Молдавија) са 6,5 поена.

Велики успех наших шахиста употпуњује и ВМ Михајло Стојановић који је тренутно на 7. месту са 6 поена.