Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 24.07.2019

ДРУГИ ФИДЕ ГРАН-ПРИ (РИГА-ЛЕТОНИЈА): МАМЕЂАРОВ "АРМАГЕДОН" ПАРТИЈОМ ДО ТРИЈУМФА

Максим Вашје-Лаграв је Мамеђарову поновио Гринфелдову индијску одбрану као црни, наравно са појачањима. Брзо је изједначио позицију, па је, у првој рапид партији баража - 25'+ 10", реми склопљен у 23. потезу.

И у другој партији се поновило отварање - италијанска партија, али сада реми.

Два ремија су виђена и у партијама на 10'+10", а две победе црних у цугер партијама 3'+ 2".

Коначан расплет је донела "армагедон" партија - након велике борбе и "симболичних" 64. потеза, Шахријар Мамеђаров је добио партију и освојио 2. ФИДЕ Гран-при у Риги - Летонија.

Победник првог ФИДЕ гран-при турнира у Москви је био Јан Непомњашчи (не игра у Риги) после победе против Александра Гришчука 2,5:1,5. Домаћини преостала два турнира су Хамбург (Немачка) и Тел Авив (Израел).

Сви учесници ФИДЕ гран-прија ће одиграти по три од четири турнира, а двојица најуспешнијих ће обезбедити учешће на турниру кандидата за изазивача првака света Магнуса Карлсена.

ОМЛАДИНСКО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ (АРАНЂЕЛОВАЦ): КАТАРИНА ОСТОЈИЋ И МЛАДЕН РАЈКОВИЋ ПОВЕЛИ ТРКУ

У Аранђеловцу је почело омладинско првенство Србије у обе конкуренције, са по десет учесника. Игра се девет кола Бергер, 90 минута за партију са 30 секунди додатка.

Након два кола ЖФМ Катарина Остојић, са највишим рејтингом, и Младен Рајковић, други рејтинг фаворит, једини имају по две победе. Директор турнира је ИМ Зоран Арсовић, а суде ИА Бобан Милојевић и НА Бошко Величанин.