Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 23.08.2019

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ (СУБОТИЦА): 2. КОЛО - САМО СЛОВЕН (РУМА) СА ОБЕ ПОБЕДЕ

Само је Словен из Руме забележио обе победе на старту првенства Србије у Суботици. Три победе Ивана Иванишевића, Мирослава Миљковића и Мирољуба Лазића, уз три ремија за победу 4,5:1,5 против Светозара Глигорића (Панчево) и 6 меч-бодова. По 4 меч-бода имају Владимирци, након 3:3 против Слоге Турист (Краљево), којима је то други нерешен резултат и Јелица ПЕП (Горачићи), након минималне победе против Југовића из Каћа.

Домаћи Спартак је нанео висок пораз браниоцу титуле екипи Итаке, 4,5:1,5, без појединачног пораза.

ВШК 2005 (Ваљево) се након пораза од једног, "осветио" другом дебитанту - победили су Рудовчане 4:2. До прва 3 меч бода су стигли и Новосађани, након минималне победе над Нафтагасом из Елемира.

# ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА ЖЕНЕ (СУБОТИЦА): 2. КОЛО - ЗЛАТАР ЈЕЛИЦА ПЕП И БАС ПО ДВЕ ПОБЕДЕ

Три минималне победе за вођство на табели - Златар (Нова Варош) је победила Младост (Лучани), Јелица ПЕП (Горачићи) Југовић (Каћ) и, у дербију кола, БАС (Београд) екипу Радничког из Рудоваца - уз три ремија (Бојковић-Рапорт, Гапоненко-Хејазипур и Чољушкина-Ђукић) одлучила је победа Ане Бендераћ против Лене Миладиновић на 4. табли.

Рад (Београд) је максималним резултатом победио Раднички (Београда), док је ДШК Основац (Ниш) направио поприлично изненађење високом 3,5:0,5 победом над Шахматним кружоком (Нови Сад). Исту високу, али очекиану победу, постигле се Сомборчанке против Новосадског ШК.

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ (СУБОТИЦА): НА СТАРТУ 37 ВЕЛЕМАЈСТОРА

Одиграно је 1. коло веома јаког екипног првенства Србије - 12 екипа на 6 табли Бергер, 90 минута за 40 потеза и 30 минута до краја партије, са 30 секунди додатка за одиграни потез. Екипна победа доноси 3 меч-бода! Београдска Итака брани трофеј.

Наступило је, чак, 37 велемајстора.

Београдска Итака је упечатљиво почела одбрану трофеја - савладали су Новосадски ШК са високих 5:1 - Александар Инђић је, у серији врхунских резултата, разбио одбрану младог турског репрезентативца Санала Вахапа, Велимир Ивић је ремизирао са Робертом Маркушом, а победили су још Иван Попов, Михајло Стојановић и Вук Дамјановић.

И Словен из Руме, пређашњи првак, је стартовао победом - "рационално" 3,5 - 2,5 против домаћег Спартака, пет ремија и победа Лакетића против Кумића на 6. табли.

Дебитанти су "показали зубе" - Владимирци су са 4:2 победили ВШК 2005 (Ваљево), победама Рахманова, Милоша Перуновића и Николе Несторовића, док су Рудовчани у бурном мечу са Панчевцима, са четири одлучене партије одржали 3:3 у укупном резултату. Нафтагас (Елемир) је минимално поразио Југовић из Каћа, а Слога-Турист из Краљева је одржала 3:3 против фаворизоване екипе Јелице (Горачићи).

Нема слободног дана. Турнир је уједначен, одлучиваће нијансе и боље распоређене снаге...

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА ЖЕНЕ (СУБОТИЦА): ОД СТАРТА БУРНО

На табели стоји да одлучује број поена, али у распису правилника, вероватно исправно, број меч-бодова, по 3 за екипну победу.

Никад оштрија конкуренија и више кандидата за титулу. Београдски БАС је победом кренуо у одбрану прошлогодишњег победничког пехара - Бојковић, Гапоненко, Чољушкина и Анђелија Стојановић, минимално су победиле Шахматни кружок (Нови Сад). У дербију кола Раднички (Рудовци) - Рад (Београд) 2,5:1,5, а истим резултатом београдски Раднички је победио Новосадски ШК. Још један кандидат у борби за првака Јелица (Горачићи), су са 3:1 победили Младост (Лучани), а Златар (Нова Варош) су запоселе 1. место најубедљивијом победом, 3,5:0,5, над екипом Сомборског ШК.

Један једини нерешен резултат 2:2, али без иједног ремија, постигнут је у мечу ДШК Основац (Ниш) - Југовић (Каћ).