Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Перпетуал дневне вести

Перпетуал дневне вести

Милан Јеремић - 27.08.2019

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ (СУБОТИЦА): 6. КОЛО ШЕСТИЦА ИТАКЕ

Све четири водеће екипе су победиле у 6. колу, али треба забележити, у оваквој конкуренцији, максималну победу браниоца титуле Итаке (Београд) над Југовићем (Каћ) - Инђић, Ивић, И. Попов, М. Стојановић, Вучинић и Вук Дамјановић.

Словен (Рума) и домаћин - Спартак су минималним резултатом победили Нафтагас (Елемир) и Слогу Турист (Краљево), док је дебитант Владимирци са 4:2 победио НШК.

Тако је врх табеле остао бар по бодовима непромењен - Итака 15, пратиоци 13, али је "гол-разлика" (поени) буквално бод више за Итаку.

Половина лиге, од 7. Радничког (Рудовци) 7 бодова, до 12. Југовића (Каћ) 3 бода,у другој половини шампионата ће се борити да избегне три последње позиције и испадање из лиге.

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА ЖЕНЕ (СУБОТИЦА): (6. КОЛО) ЈЕЛИЦА ПЕП ПРЕД ТИТУЛОМ

Шеста победа Јелице ПЕП (Горачићи), у дербију првенства 3:1 против БАСа (Београд), тако да је Јелица ПЕП са 18 бодова, 5 више од данашњег противника, практично обезбедила 1. место и победнички пехар.

Поменимо и у женском шампионату две "максимале" Југовића (Каћ) и Рада (Београд) против НШК (Нови Сад) и Златара (Нова Варош), као и први, минимални, пораз ДШК "Основац" (Ниш) од Младости (Лучани).

СИНКФИЛД КУП (СТ. ЛУИС-МИСУРИ/САД): ИЗДВОЈИЛИ СЕ НЕПОМЊАШЧИ И ДИНГ - АРОЊАН НА ЗАЧЕЉУ

Друга победа Јана Непомњашчија за редом у 132.! потезу осетљиве дамске завршнице против Веслија Соа. И други репрезентативац САД, Фабиано Каруана је поражен - од трећег играча света Лирен Динга. Нови, 9. реми Магнуса Карлсена, али реми који је Левона Ароњана оставио на последњем месту са 3,5 поена.

Однос ремија и одлучених партија је сада 46:8.

Непомњашчи и Динг имају по 5,5 поена, Карјакин и Ананд по 5, Карлсен, Каруана и Мамеђаров по 4,5,...

Наградни фонд је 325.000$ (победнику ће припасти 90.000$, другом 60.000$, 40.000$,...).

Темпо игре је 130 минута са 30 секунди додатка, нема контроле на 40. потезу.

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ (СУБОТИЦА): ИТАКА ПОНОВО ШАМПИОНСКИ

После пет одиграних кола на екипном првенству Србије у Суботици и великих изненађења до сада, Итака (Београд) се "вратила" сама на 1. место са 12 бодова. Победили су 4:2 Слогу Турист (Краљево) - четири ремија и победе Велимира Ивића и Ивана Попова (Русија - 4,5/5). Са 10 бодова 2.-4. места заузимају Словен (Рума), након 4,5:1,5 против Југовића из Каћа (три ремија и победе Иванишевића, Миладиновића и Лазића), Спартак (Суботица), након шест ремија са ВШК2005 (Ваљево) и дебитанти Владимирци, након минималне победе у дербију кола против Јелице ПЕП (Горачића).

Предстоји и неизвесна борба за опстанак у лиги, где од 5-6 угрожених екипа, три селе у нижи ранг.

ЕКИПНО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ЗА ЖЕНЕ (СУБОТИЦА): ДАНАС ДЕРБИ ЛИГЕ БАС:ЈЕЛИЦА ПЕП - СЕНЗАЦИЈА ИЗ НИША

Максималних 4:0 у мечу Јелица ПЕП (Горачићи) - Рад (Београд), победе Екатарине Аталик, Теодоре Ињац, Јоване Ерић и Аделе Великић. БАС (Београд) је са 2,5:1,5 победио Младост (Лучани), тако да данашњи дерби првенства БАС - Јелица ПЕП у доброј мери одлучује и о прваку државе.

Сензационално треће место "држе" "школарке" из Ниша - ДШК "Основац" (Олга Зимина (Италија), Амалија Пихајлић, Радмила Ковачевић, Милена Вујчић, те Јадранка Грујић и Александра Лукић), без пораза са 11 бодова.

И у женској лиги се очекује оштра борба да се избегну позиције 10, 11 и 12 које "воде" у другу лигу.