Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
PERPETUAL CHECK
Front - Tournaments - Search - Rating - Reports - Antichess - Link
user:  
pass:
 
  Perpetual Daily News

Perpetual Daily News

Milan Jeremic - 14.09.2018

СВЕТСКО СТУДЕНТСКО АРАКАЖУ БРАЗИЛ: ПРЕДСТОЈЕ ТЕШКЕ БОРБЕ ЗА МЕДАЉЕ

Згуснута сатница такмичења, играју се по два кола дневно (осим 16.9. када је потпуно слободан дан). После три одиграна кола појачање са ФОН-а, ЖИМ Тијана Благојевић је најбоље котирана - има 2,5 поена и у квартету је водећих, ни мало лаких, будућих противница, ЖВМ Дејзи Кори (Перу), ЖВМ Каролине Олсарове (Чешка) и ЖФМ Јулије Алборедо (Бразил). Тијана је једини реми имала управо против једне од водећих Чехиње Олсарове. Аделу је изненадила Бразилка Алборедо, тако да је остала на 1,5 поен.

Оба наша интера имају по 2 поена. Марко Ненезић је прво поражен од ИМ Габријела Гевилера (Швајцарска), а потом је победио ФМ Јернеја Скухала (Словенија). Владимир Луковић је ремизирао са јаким пољским интером Оскаром Вјећореком (2477), да би у 3. колу остварио прву победу против домаћег играча Рикарда Жапиасуа.

Поред појединачних медаља, три најбоља резултата ће одредити и медаље у екипном пласману.

ФИШЕРОВ ТУРНИР У СЕНТ ЛУИСУ: КАСПАРОВ СМАЊИО ПРЕДНОСТ ТОПАЛОВА - ВАШЈЕ ЛАГРАВ СО И АРОЊАН У ВЕЛИКОЈ ПРЕДНОСТИ

Завршен је 3. дан промотивног турнира у Фишеровом шаху - пет мечева од по 6 рапид и 14 брзопотезних партија.

Гари Каспаров је прву рапид партију добио, али је у другој, у раној фази партије превидео заробљавање ловца. У цугеру је славио 1,5:0,5 чиме је само ублажио предност Топалова. Последњег дана се играју два пута по четири брзопотезне партије на 5 минута са 5" додатка (два пута се извлачи почетна постава фигура).

После Шенкландове победе у минијатури од 18 потеза, 3. дана је уследила "освета" Вашје-Лаграва - 1,5:0,5 у рапид партијама и 2:0 у цугеру, тако да му за коначну победу треба још само 2 поена. И Ароњан је победом у рапиду 1,5:0,5 (у бодовима 3:1) стекао велику предност пред завршних осам цугер партија.

Гири је ублажио високо вођство Соа, али и даље су остала велика 4 поена предности.

Најнеизвеснији меч је Накамура - Свидлер. После 6:6, Накамура је добио рапид 1,5:0,5 (3:1 у бодовима), а Свидлер цугер истим резултатом 1,5:0;5 (укупно трећег дана 3,5:2,5 за Накамуру). Овај меч, уз занимање за игру Каспарова, ће обележити последњи дан турнира у Сент Луису.

На почетак партије није дозвољено каснити - неседење за столом на почетку партије "кошта" 1.000 $. Нешто је јефтиније појављивање са мобилним - 500 $ казне.

РЕЗУЛТАТИ ПОСЛЕ 3. ДАНА (6 РАПИД ПАРТИЈА И 6 БРЗОПОТЕЗНИХ):

Топалов (Бугарска) - Каспаров (Русија) 10,5 : 7,5, Свидлер (Русија) - Накамура (САД) 8,5 : 9,5, Со (САД) - Гири (Холандија) 11 : 7, Вашје-Лаграв (Француска) - Шенкланд (САД) 11,5 : 6,5, Домингез (Куба) - Ароњан (Јерменија) 6 : 12.

СВЕТСКО ЈУНИОРСКО: МАГСОДЛО (ИРАН) ПРВАК - КОД ЈУНИОРКИ НЕИЗВЕСНО

У Коџаелију (Турска) је одиграно претпоследње, 10. коло јуниорског првенства света:

Нова победа ФМ Милоша Милошевића против једног од представника земље домаћина, Деврана Дагана. Милош је поново на 50%, има 5 поена из 10 партија и то, против играча из Турске води 5:1. Милена Вујчић је изгубила од Дефне Саде (Турска) и има 3,5 поена.

Са 9,5 из 10, коло пре краја јуниорски првак света је постао ВМ Пархам Магсодло (Иран) - има два поена више од шест пратилаца.

Код јуниорки серију ремија на почетним таблама је искористила ЖВМ Гулрукбегим Токирјонова (Узбекистан) победом над Маргаритом Потаповом (Русија) и са 8 поена, има пола поена предности, испред Малцевскаје, Асаубајеве и Дорджијеве (све Русија).