Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Perpetual dnevne vesti

Perpetual dnevne vesti

Milan Jeremić - 18.07.2018

КОВАЧЕВИЋ ВОДИ У СЕНТИ

Од четири дербија водећих играча, три су завршена ремијем - Чабаркапа - Батсурен, Будисављевић - Вучинић и Д. Несторовић - Кумић, тако да је, победом црним фигурама против ФМ Вука Жегарца, ВМ Александар Ковачевић избио сам на прво место. На деобу другог места се пробио и омладински првак Србије ФМ Милош Милошевић, након победе над Лиом (Кина).

На 22. опену Сенћанска битка игра 90 играча из 12 држава, 9 кола на 90 минута за партију са додатком 30 секунди за одиграни потез.

ТАБЕЛА ПОСЛЕ 5. КОЛА:

ВМ Ковачевић 4,5, ИМ Вучинић, ВМ Цвитан (Хрватска), ИМ Н. Чабаркапа, ИМ Д. Несторовић, ИМ Батсурен (Монголија), ФМ Кумић, ФМ Будисављевић, ФМ М. Милошевић, ЖИМ Ууринтуја (Монголија) и Ванг (Кина) 4, ...

ВЕЛЕМАЈСТОРСКИ "ОРБИС" ТУРНИР У ПАРАЋИНУ

Сва три Српска представника на велемајсторском турниру "Орбис" у Параћину су на 50% освојених поена. Вук Ђорђевић и ИМ Михајло Радовановић борбено, са по две победе и пораза, а ВМ Миодраг Савић са свих 5 ремија.

Води ВМ Суат Аталик (Турска) са 3,5 поена, испред ИМ Рагунандана (Индија) са 3 поена.

РЕМИ Д. ПОПОВИЋА У ЛАЈДЕНУ

ВМ Душан Поповић је, црним фигурама, ремизирао у 20. потезу против домаћег ФМ Ленаертса и, после 5 кола, има 3 поена.

Води ВМ Икоников (Русија) са 4,5 поена, пола поена испред ИМ Нихала (Индија), Чанде (Индија), ВМ Логинова (Русија) и ВМ Наталије Жукове (Русија).

ПОБЕДА ОМЛАДИНКИ ЗА 7. МЕСТО

Победа у 7. колу над Словенијом 1 за растанак са, неуспешним, наступом првих фаворита на Европском првенству за омладинке до 18 година. Теодора Ињац (4 из 7) је ремизирала, као црна, са Моником Розман, а екипна два бода je донела Марина Гајчин (3,5 из 7) победом против Иване Хрешчак. Гајчин је стекла одлучујућу предност када је Хрешчак морала да жртвује скакача за опасног "б" слободњака. Вредна победа, али тек за 7. место.

Златну медаљу је, убедљиво, освојила Пољска са 5 победа и два нерешена резултата. Најуспешније играчице су Фиона Зибер (Немачка) на првој и Оливија Киолбаса (Пољска) на другој табли са 6 поена из 7 партија.

РЕЗУЛТАТИ 7. КОЛА:

Хрватска - Пољска 0,5:1,5

Чешка - Немачка 1 1,5:0,5

Словенија 1 - СРБИЈА 0,5:1,5

Румунија - Израел 1,5:0,5

ТАБЕЛА:

Пољска 12, Румунија 9 (59), Немачка 1 9 (56), Чешка 9 (41,5), Немачка 3 8 (48), Словенија 1 8 (47), СРБИЈА 8 (45).

Румунија је омладински екипни првак Европе, без пораза са 12 поена, сребрна је Аустрија, а бронзана Немачка 1.

КРАМНИКУ ДЕРБИ У ДОРТМУНДУ

На први поглед једноставна, али веома ефектна победа Владимира Крамника у 37. потеза енглеског отварања. У средишњици бели је освојио централног "д" пешака и напредовањем свог "д" пешака, уз подршку краља, реализовао предност. Пораз Дуде је омогућио пратиоцима да га стигну - створен је квартет са једним плусом на челу табеле. Аниш Гири је нанео и трећи пораз Нисипеануу у 56. потезу сицилијанке, чиме се вратио на 50% освојених потеза, док је Нисипеану "закован" на зачељу.

РЕЗУЛТАТИ 4. КОЛА:

Крамник (Русија) - Дуда (Пољска) 1:0

Мејер (Немачка) - Коваљов (Белорусија) реми

Нисипеану (Немачка) - Гири (Холандија) 0:1

Војташек (Пољска) - Непомњашчи (Русија) реми

ТАБЕЛА ПОСЛЕ 4. КОЛА:

Дуда, Коваљов, Непомњашчи и Крамник 2,5, Мејер и Гири 2, Војташек 1,5, Нисипеану 0,5.