Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
VEČITI ŠAH
Prva - Turniri - Pretraga - Rejting - Reportaže - Jedi jedi - Link
user:  
pass:
 
  Perpetual dnevne vesti

Perpetual dnevne vesti

Milan Jeremić - 12.12.2018

ФИНАЛЕ ВЕЛИКЕ ШАХОВСКЕ ТУРНЕЈЕ - ЛОНДОН КЛАСИК:ПОНОВО ДВА РЕМИЈА

Данашње партије по најспоријем класичном темпу (100 минута за 40 потеза), полуфиналних мечева "Велике шаховске турнеје" - на Лондон класику, Накамура - Каруана и Ароњан - Вашје Лаграв су завршене без победника. После два ремија, стање у оба меча је 6:6 у бодовима.

Сутра, у четвртак, на распореду су, прво, две рапид партије (25'+ 10") у којима победа вреди 4 бода, а, као финале ће се играти четири брезопотезне партије (5'+ 3") у којима победа вреди 2 бода.

За победника ће бити проглашен играч који дође до 15 бодова. У сваком случају ће се играти све превиђене партије, чак и ако питање победника меча буде решено пре краја. Ако после 8 партија (2+2+4) резултат буде 14:14, игра се "армагедон" партија.

Награде су, за шест дана шаха, астрономске - 120.000$, 80.000$, 60.000$ и 40.000$!

ШК БЕОГРАД: ШЕСТ ГОДИНА СВЕТЛОСТИ У ТРАГИЧНОМ ЖИВОТУ АЛБИНА ПЛАНИНЦА

Физички радник, без икаквe школе, радећи у фабрици бицикала, засјао је 1969. године на Видмаровом меморијалу и у следећих шест година: "Није играо само да победи, него је победа морала бити лепа!" После уводне речи председника Клуба Аце Милићевића, приказани су фрагменти филма о животу Албина Планинца. Велемајстор Бојан Вучковић и ИМ Јован Тодоровић су демонстрирали неке од веома лепих победа Планинца црним фигурама. Пријатељ Клуба, словеначки велемајстор Георг Мор је осветљавао догађаје од напуштања фабрике, муњевитог продора у светски шаховски врх, освајања сребрне медаље на Олимпијади у Ници (екипа великана - Глигорић, Ивков, Љубојевић, Планинц 9+ 5= 1-, Велимировић и Парма), до великих животних проблема - борбе против дуготрајне депресије и лошег менталног здравља - до смрти у старачком дому 2008. године, потпуно заборављен од шахиста и друштва у целини.

Лепо организовано, изузетно занимљиво вече у препуној сали ШК Београд на Карабурми је потрајало скоро два часа, остављајући јак утисак да шах није само борба за таблом, него и топла реч, међусобна пажња и потпора.