Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
ВЕЧИТИ ШАХ
Прва - Турнири - Претрага - Рејтинг - Репортаже - Једи једи - Линк
user:  
pass:
 
  Пунолетство Перпетуала

Пунолетство Перпетуала

01.02.2024 / ФМ Андрејић, Владица (2161)

Вебсајт Вечити шах, познат и као Перпетуал чек, основао сам 1. фебруара 2006. године док сам био на редовном одсуству служења војног рока. Сајт од оснивања активно прати шаховске турнире у региону, пре свега у Србији и Црној Гори, али неретко и у осталим републикама бивше Југославије. Повремено су долазили нови садржаји у виду репортажа, статистичких извештаја и обрада старијих турнира. Као главни и неодговорни уредник написао сам сваку линију кода, а с временом је сајт нарастао и добио велики број посетиоца и следбеника.

Пре неколико година појачао сам рад на ретроактивним обрадама најзначајнијих турнира играних на просторима бивше Југославије. Акценат је пре свега био на разноразним шампионатима државе (регуларни, женски, омладински, екипни), при чему сам се трудио да покријем и забележим квалификационе путеве учесника. Што се самог архивирања тиче, морам да се захвалим људима који су ми пружили велику помоћ у виду литературе или података. Мој највреднији сарадник је свакако ИМ Ервин Синдик, који је увек био ту да ми стави на располагање све своје ресурсе, почевши од литературе, преко приватних база партија, до биографских података многих играча. Хвала му и на томе што је несебично жртвовао своје слободно време на укуцавање огромног броја партија како би омогућио Вечитом шаху да буде још бољи и квалитетнији. Захваљујем се и ФМ Бранку Комненићу који ми помаже стручном литературом из његове непресушне библиотеке и доставља шаховске вести из многобројних старих српских новина. ФМ Красоје Нотарош и ИА Боривоје Жарић су само неки од великог броја сарадника којима се захваљујем јер су ми помогли да подаци на Вечитом шаху успоставе висок ниво.

Како се величина података на сајту значајно увећала, схватио сам да би било добро искористити садржаје са сајта и преточити их у књиге. Тако сам прошлог септембра осмислио серијал књига "Шаховска хроника Вечитог шаха", са основном идејом да се највећи део сваке књиге аутоматски генерише након једног клика. Написао сам велики број програма који ми то омогућавају и све је било спремно за почетак серијала. Експериментално сам током септембра урадио и одштампао прве три књиге серијала у малом броју примерака и поделио најближим сарадницима.

Обраде старих шаховских турнира углавном радим хронолошки, те сам покрио период после Другог светског рата све до средине 1972. године, где сам тренутно са обрадама. Треба нагласити и да сам покрио велики број турнира у Југославији који су одржани пре рата, а прва књига у серији је "Шампионати Краљевине Југославије" где сам обрадио све аматерске и мајсторске шампионате игране пре рата у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца, односно Краљевини Југославији. Наравно, када моје обраде покрију читав временски опсег и слепе се на 2006. годину од кад уредно пратимо важне турнире, биће много лакше и сам серијал може да добије велики број различитих књига. Заинтересовани издавачи могу да ми се јаве...

Данас, осамнаест година од оснивања, одлучио сам да скромно обележим овај јубилеј. Окупљање је било у просторијама Завода за унапређивање образовања и васпитања (Драже Павловића 15), а присуствовало је 10 одабраних: ВМ Алексеј Сарана (2697), ВМ Александар Предке (2666), ВМ Александар Инђић (2595), ИМ Јован Тодоровић (2332), ФМ Иван Мартић (2323), мк Небојша Баралић (2226), ЖИМ Марија Северина (2202), ФМ Владица Андрејић (2161), мк Марко Максимовић (2122) и председник ШСС Драган Лазић. На самом почетку, председник ШС Србије је слављенику уручио тренерку шаховске репрезентације Србије.

Након кратког говора, прешло се на такмичарски део. Играчи су били подељени у четири екипе, а играло се алтернативно у паровима (један члан екипе игра непарне, а други парне потезе, без консултација). Турнир је био двокружни Бергер у шест кола, на темпу игре од три минута плус две секунде инкремента по потезу. Три пара била су фиксирана: Предке и Северина, Тодоровић и Мартић, те Инђић и Андрејић. Шампион европе, Алексеј Сарана, био је хендикепиран јер је прва три кола играо са Лазићем, четврто са Максимовићем, а последња два са Баралићем, што је био превелик баласт. Додуше, победом у петом колу у тандему са Баралићем, чинило се да је нашао правог партнера, те се разматрало да се турнир продужи за још један круг, али пораз у шестом колу је турнир и окончао...

Користили смо две дигиталне табле, тако да су све партије сачуване, а можете преузети комплетан ПГН фајл.

# Екипа 1 2 3 4 Pts
1 Предке и Северина #11½111
2 Инђић и Андрејић 00#11103
3 Тодоровић и Мартић ½000#11
4 Сарана и другари 000100#1

Након турнира, дружење учесника се наставило у ресторану Стара Херцеговина уз пригодан ручак о трошку Перпетуала. Надам се да ће се јубилеј за две године организовати уз играње озбиљнијег шаха уз солидан наградни фонд, али време ће показати. У сваком случају, свима који славе, срећан Перпетуал и живели!

Телевизијски прилог који је урадио Марко Максимовић можете видети na Youtube.