Српски
Srpski
English
eXTReMe Tracker
PERPETUAL CHECK
Front - Tournaments - Search - Rating - Reports - Antichess - Link
user:  
pass:
 
  Yugoslav Championship 1939

Yugoslav Championship 1939

Zagreb, 1 - 18.4.1939


Info - Games(49) - Archive - Players - Round - Table - Standings

Rate of play: 120 minutes for 36 moves plus 60 minutes for every 18 moves
Thanks to: Ulrich Tamm
Winner: Milan J Vidmar

There is no Info in English, and below is Info in Serbian!

Turnir:
ŠSJ je originalno raspisao Šampionat Jugoslavije za Zagreb od 26. decembra 1938. do 17. januara 1939. Međutim, turnir nije raspisan u najsrećnije doba, jer naši najjači igrači (Vidmar, Pirc, Kostić, Astaloš, Trifunović) ne bi mogli da nastupe, te je ipak odložen za april. Šampionat Jugoslavije igrao se u sali hotela Evropa u Zagrebu, kao četvrti majstorski turnir koji priređuje Zagrebački šahovski klub u okviru svoje tridesetogodišnjice. Furlani je morao da napustio turnir posle 10. kola jer mu je umro otac. Iako je imao slab start, dr Vidmar je sjajno finiširao, osvojio prvu nagradu i titulu šampiona Jugoslavije za 1939. godinu. Majstorsku trećinu uhvatili su Filipčić i Avirović, te tako stekli titulu majstora.

Zanimljivosti:
Partije su se igrale od 16:00 do 20:00, a nastavci od 21:30 do 23:30. Tomović je u partiji protiv dr Vidmara pokazao novi teorijski put ka dobitku uprkos oceni Evea i Botvinika da se iz te pozicije ne može izvući dobitak, a u toj partiji mu je dr Vidmar četrnaest puta nudio remi.

Nadoknada:
Kako se Petek takođe dočepao majstorske trećine, ali uz pomoć kontumacije protiv Furlanija, titula majstora mu nije priznata, ali je odlučeno da se partija naknadno odigra. Nakon više odlaganja i bezmalo dve godine, 12. januara 1941. u klupskim prostorijama ZŠK u Zagrebu odigrana je partija Furlani - Petek. Nakon 4 sata igre i 36 poteza partija je prekinuta i nastavljena posle večere, gde je Furlanijeva pozicija izdržala još samo 4 poteza, posle čega se predao. Tako je Petek postao 28. jugoslovenski majstor.

Lista učesnika:
Trifunović je bio sprečen poslom, a Astaloš pozivom, dok je u poslednji čas zbog bolesti otkazao Kenig.

Literatura:
Politika, Šahovski pregled 2.13 (1939).